Близо 3 000 деца се обучават в топла и комфортна среда

Покана за заключителна пресконференция
13.04.2017
Интерактивна карта за насърчаване на възобновяемата енергия и енергийната ефективност
16.10.2017
Покажи всички

Близо 3 000 деца се обучават в топла и комфортна среда

A A A

Близо 3000 са децата, които вече се обучават в по-топла и комфортна среда след реализирания проект на Община Бургас за енергийна ефективност в отоплението. Нови и модерни инсталации вече работят в Районната отоплителна централа в к-с „Меден рудник“, която осигурява топлина в сградите на 3 учебни заведения – ОДЗ №1 „Морска звезда“, СОУ „Константин Петканов“ и ОУ „Елин Пелин“, и в ОУ „Христо Ботев“ в кв. Ветрен.

Това споделиха днес на заключителна пресконференция по проекта зам.-кметът по образование Йорданка Ананиева и инж. Юлия Димитрова – ръководител на проекта.

Основните дейности по проекта бяха свързани с обновяване на Районната отоплителна централа в к-с „Меден рудник“ и подмяната на 35-годишния амортизиран и корозирал котел с нов и напълно автоматизиран водогреен котел, който произвежда енергия чрез контролирано изгаряне на биомаса от дървесни пелети и трески. Той разполага с максимална мощност от 1650 kW, вграден бункер за гориво с обем 1400 л. и противопожарна система. Това е първото съоръжение с такава голяма мощност за изгаряне на биомаса в региона.

Монтиран бе още нов комин и силоз с обем 30 куб.м. за складиране на дървените пелети със запас за седмица. По трасето до учебните заведния бяха прокарани нови подземни тръбопроводи, състоящи се от стоманени тръби с полиуретанова изолация, осигуряваща защитата им от подпочвените води и др. вредни въздействия.

Подобна модерна система за отопление, но с по-малки мощности, беше монтирана и в ОУ „Христо Ботев“ в квартал Ветрен. Тя също използва гориво от биомаса под формата на дървесни пелети. Досега училището използваше за отопление стари нафтови и акомулиращи печки, както и калорифери. В момента помещенията в училището са оборудвани с висококачествени алуминиеви радиатори.

„Всичко това доведе до намаляване на финансовите разходи и осигуряване по-чист въздух за жителите на комплекса, намалявайки с няколко стотин тона на година отделените вредни емисии. Обновяването на Централата в „Меден рудник“ ще спести над 207 000 лв. на година, а бонуса за опазването на околната среда е еквивалента на спестената енергия от 508 тона въглероден диоксид на година. Втората отоплителна инсталация в училището във Ветрен ще пести още близо 30 000 лв. и 48 тона въглеродни емисии на година“, сподели зам.-кметът Йорданка Ананиева.

Всички извършени дейности са в изпълнение на проект „Повишаване на енергийната ефективност на централно топлоснабдяване на три общински сгради за образование в гр. Бургас, ж.к. Меден рудник“ BG04-02-03-022-007/18.08.2015 г.

Финансирането на проекта е осигурено от Програма BG04 „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“ по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Партньори на Община Бургас са „Технически Университет – София – Технологии“ ЕООД и фирма „NORSK ENERGI“ – Норвегия.

В рамките на проекта се проведоха още обучения за граждани и специалисти и тридневно международно изложение на производители на енергийно-ефективни електроуреди за дома, производствени мощности за бизнеса, мощности за производство на енергия от ВЕИ и строителни материали.