Бургас получи награда за модернизирането на Районна отоплителна централа „Меден рудник“

Районната отоплителна централа с първа номинация
30.11.2016
Одобрени са нови дейности по проекта
03.01.2017
Покажи всички

Бургас получи награда за модернизирането на Районна отоплителна централа „Меден рудник“

A A A

Навръх своя празник, Никулден, Бургас бе отличен с нова награда. Отличието беше присъдено за реализирания проект, с който бе модернизирана Районната отоплителна централа в „Меден рудник“. Наградата – купа, медал и сертификат, е в категория „Лига Биомаса“ и се присъжда от Асоциацията на Българските Енергийни Агенции. XII-та Национална конференция на АБЕА и официалната церемония по награждаване се проведоха снощи в София.

Наградата от името на Община Бургас прие ръководителят на проекта инж. Юлия Димитрова, която преди това го презентира пред аудиторията.

Модернизирането на Районната отоплителна централа на „Меден рудник“ приключи преди месец, когато министърът на енергетиката Теменужка Петкова се запозна отблизо с монтирания нов и напълно автоматизиран водогреен котел. Това е първото съоръжение с такава голяма мощност за изгаряне на биомаса в бургаски регион. Той стана част от Централата, която се използва за топлоснабдяване на две училища и една детска градина в „Меден рудник“: ОУ „Елин Пелин“, СОУ „Константин Петканов“ и ЦДГ „Морска звезда“, в които се обучават 3000 деца.

Котелът произвежда енергия чрез контролирано изгаряне на биомаса от дървесни пелети, разполага с максимална мощност от 1650 kW, вграден бункер за гориво с обем 1400 л. и противопожарна система. Новият котел замени стария, който беше неефикасен, силно корозирал, с многобройни течове и аварии.

Доставката + монтажът на котела и инсталацията от подземни топлопроводи са част от изпълнението на проекта „Повишаване на енергийната ефективност на централно топлоснабдяване на три общински сгради за образование в гр. Бургас, ж.к. Меден рудник“ BG04-02-03-022-007/18.08.2015г.

Финансирането е осигурено от Програма BG04 „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“ по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Партньори на Община Бургас са „Технически Университет – София – Технологии“ ЕООД и фирма „NORSK ENERGI“ – Норвегия. Изпълнител е бургаската фирма „Термал Инженеринг“ ООД.

Повече информация можете да откриете на Линк 1 и Линк 2