Бургазлии подобриха знанията си в областта на енергийната ефективност

Започнаха дните на енергийната ефективност в Бургас
29.09.2016
Презентациите на лекторите са вече достъпни
07.10.2016
Покажи всички

Бургазлии подобриха знанията си в областта на енергийната ефективност

A A A

Специалисти в областта на проектирането, архитекти, инженери и жители на град Бургас подобриха знанията си в областта на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници. Това заяви г-жа Йорданка Ананиева-зам.-кмет „Култура и образование“, по време на заключителната пресконференция в рамките на „Дни на енергийна ефективност и възобновяемите енергийни източници в Бургас“. В лекциите взеха участие над 150 човека, като добри практики бяха представени от една страна на Норск Енерджи-Кралство Норвегия, представлявани от ръководител на отдел „Околна среда и обществени услуги“ и ръководител на отдел „Топлофикация и възобновяеми енергийни източници“, също така и от експерти от Министерство на околната среда и водите, експерти в областта на енергийната ефективност. Бяха представени теми като: „Проекти за ВЕИ в сгради-специфични характеристики“, „Зелено строителство-зелени покриви и зелени фасади“, „Пасивни  къщи“, „Примери за енергийно ефективни сгради в Норвегия“, „Оползотворяване на биоразградими отпадъци от домакинствата-домашно компостиране“ и „Ползи от въвеждане на енергийно ефективни мерки в домакинствата“.

По същото време в периода 29.09-01.10 в експозиционен център Флора Бургас се проведе тридневно изложение, на което производители и дистрибутори от града и региона представяха енергоефективни материали, продукти и технологии. Участието бе напълно безплатно, което улесни връзката търговец-потребител и спомогна за осъществяване на полезни контакти.

Участие взеха също така деца от трите детски заведения, които се отопляват от Районната отоплителна централа. Малчуганите от ОДЗ № 1 „Морска звезда“, ОУ „Елин Пелин“, СОУ „Константин Петканов“ проведоха състезания и игри помежду си и показаха завидни познания в областта на опазването на околната среда, пестенето на  ресурси и възможностите за рециклиране. Те подариха на норвежките партньори своите произведения от рециклирани материали.

Дните на енергийна ефективност и възобновяемите енергийни източници са проведени в рамките на проект „Повишаване на енергийната ефективност на централно топлоснабдяване на три общински сгради за образование в гр. Бургас, ж.к. „Меден Рудник“, финансиран по Програма BG04 „Енергийна ефективност и възобновяема енергия” по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.