Министър Теменужка Петкова одобри устойчивата политика на община Бургас за енергоефективност

Връчиха договора за изпълнение на проекта за основен ремонт на Районна отоплителна централа-Меден рудник
04.09.2015
Община Бургас осигурява по-топла и комфортна среда за обучение на 2100 деца
04.11.2015
Покажи всички

Министър Теменужка Петкова одобри устойчивата политика на община Бургас за енергоефективност

A A A

Министър Теменужка Петкова и заместникът й Жечо Станков посетиха Бургас и се срещнаха с кмета Димитър Николов. Наскоро Министерство на енергетиката одобри общински проект за обновяване на Районна отоплителна централа – Меден рудник. Днес министърът посети обекта, както и едно от учебните заведения, които ще ползват топлинна енергия от бъдещата модерна централа.

„Община Бургас е подготвила отличен проект, а сега виждам и смисъла от неговото приложение“, каза Теменужка Петкова.

Кметът Николов подчерта нуждата от бързо стартиране на ремонтните дейности, тъй като в момента затруднения с топлото изпитват и трите учебни заведения, свързани с централата – СОУ „Константин Петканов“, ОУ „Елин Пелин“ и ОДЗ „Морска звезда“. В тях учат общо 3000 деца.

Кметът Николов и заместникът му Йорданка Ананиева отправиха запитване към министъра за възможността още през следващата година да се кандидатства за изграждане на фотоволтаици върху покривите на бургаските детски градини. Това ще е допълнителна оптимизация на топлинния комфорт, който предлагат, и ще намали още финансовите им разходи.

През  последните години Община Бургас се възползва в пълна степен от възможността да привлече външни средства по различни програми за енергийна ефективност. Със санирането са спестени хиляди мегаватчаса енергия и хиляди тонове вредни емисии във въздуха.

Обновени са 32 от 34 детски градини в Бургас, 38 от 48 училища. Това стана със спечелени проекти по: Екодоверителен фонд – 8 обекта; Фонд „Козлодуй“ – 17 обекта; Фонд Енергийна ефективност и възобновяеми източници – 15 обекта, със средства по други програми, както и със собствени.