Министърът на енергетиката г-жа Теменужка Петкова символично запали новия котел

Първо тестово стартиране работа на котела
01.11.2016
Районната отоплителна централа с първа номинация
30.11.2016
Покажи всички

Министърът на енергетиката г-жа Теменужка Петкова символично запали новия котел

A A A

Министърът на енергетиката г-жа Теменужка Петкова символично „запали“ новия котел в Районната отоплителна централа на „Меден рудник“.

„Свидетели сме на откриването на един общ проект между Министерството на енергетиката и Община Бургас, както и нашите партньори от Норвегия. Този проект е много важен, защото на първо място, ще доведе до спестяване на сериозни разходи за енергийни ресурси, а на второ място, ще се повишат мерките за опазване на околната среда“, каза министър Теменужка Петкова.

От своя страна зам.-министърът на енергетиката и ръководител на програма BG04- Жечо Станков, показа положителните страни на новата система и заяви: „Този котел е от най-ново поколение. До момента старите котли бяха неефективни имаха голямо количество енергийни загуби. За разлика от тях новият котел ще даде възможността с ниската цена на пелетите и ефективността си и с много по-малки разходи за общината да отоплява тези две училища и детска градина. Това ще спести средства, които ще бъдат обратно инвестирани в тези учебни заведения. Песимистичните прогнози са за 30 % намалени разходи за отопление, а оптимистичните – над 40“.

На днешното събитие в ж. к. „Меден рудник“ присъстваха още Руска Бояджиева-зам.-кмет „Европейски политики, околна среда“, екипа работещ по проекта.

След официалното откриване предстои изготвяне на план за оптимизация работата на централата, която ще бъде изготвена от партньорите от „Технически Университет – София – Технологии“ ЕООД.