Бургас получи награда за модернизирането на Районна отоплителна централа „Меден рудник“
08.12.2016
Сключен договор за СМР в ОУ „Христо Ботев“, кв. Ветрен
22.02.2017
Покажи всички

Одобрени са нови дейности по проекта

A A A

Община Бургас подписа допълнително споразумение към Договора за безвъзмездна финансова помощ №BG04-02-03-022-007.

По този начин програмният оператор ще осигури 100 % финансиране на допълнителни 188 000 лв., с които ще се изпълняват нови дейности по проекта. Основната от тях е изграждане на нова модерна система за отопление в ОУ „Христо Ботев“ в квартал „Ветрен“, в което се обучават 118 деца и 16 човека помощен персонал. За производството на топлинна енергия ще се използва гориво от биомаса под формата на дървесни пелети. Училището се отоплява и в момента, но със стари нафтови печки. Котелът на инсталацията, както е подменения такъв в Районна отоплителна централа в Меден рудник, ще бъде оборудван с напълно автоматизирана горивна камера и горелка с автоматично запалване. Съоръжението ще е снабдено със система за пожарна безопасност и предотвратяване на обратно горене. Вентилатор за въздух, пепелопочистващо устройство, бункер за гориво, контролен пулт за управление и регулиране на мощността ще гарантират правилното протичане на отоплителния процес.
ОУ „Христо Ботев“ се състои от две сгради, като всяка от тях ще има самостоятелна връзка с котелното помещение. Топлопроводите ще са снабдени с електронни циркулационни помпи, които ще имат контролер за настройване на тяхната работа в зависимост от изискванията на системата. Помещенията в училището ще бъдат оборудвани с висококачествени алуминиеви радиатори.

Партньор на общината отново е норвежката компания Норск Енерджи, чиито експерти ще изготвят доклад за оценка на ефективността на подменените отоплителни системи и ще приложат добрия си опит в областта на енергийната ефективност.

Всички дейности по проекта, включително и допълнителните, трябва да бъдат приключени до 30.04.2017г.