Презентациите на лекторите са вече достъпни
07.10.2016
Министърът на енергетиката г-жа Теменужка Петкова символично запали новия котел
08.11.2016
Покажи всички

Първо тестово стартиране работа на котела

A A A

След осъществената доставка на пелетите се проведе и първото тестово запалване на котела, като в следващите дни ще бъде съпроводено от задължителни по закон седемдесет и две часови проби. До момента не са установени никакви проблеми или затруднения в работата на системата.

Отоплителната инсталация е автоматизирана. Компютри, сензори и датчици постоянно следят нивото на пелети в бункера за дневна дажба (4), като при намалено количество се включва система (3), която зарежда пелети от силоза (2), побиращ 18 тона пелети. Така се гарантира непрекъснатата работа на котела (5) за период между една и две седмици, в зависимост от външната температура.

По време на тестовете на системата отделяните вредни емисии в атмосферата са минимални. Това е показателно и от липсата на дим от комина, който бе така характерен при досегашното отопление с течни горива.

Една от защитните системи на модерният котел се включва когато вратата на котела се отвори по време на работа. Автоматично веднага се намалява обема на пламъка, с което се предотвратяват евентуални инциденти. Разбира се, по време на нормална ежедневна работа на системата, вратата няма да бъде отваряна.