Връчиха договора за изпълнение на проекта за основен ремонт на Районна отоплителна централа-Меден рудник

Министър Теменужка Петкова одобри устойчивата политика на община Бургас за енергоефективност
12.09.2015
Покажи всички

Връчиха договора за изпълнение на проекта за основен ремонт на Районна отоплителна централа-Меден рудник

A A A

На тържествена церемония в София бяха връчени договорите на 32 български общини и 9 малки и средни предприятия на обща стойност 20,5 млн. лв.  по програмата BG04 „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“.

На събитието присъстваха посланикът на Кралство Норвегия в България Н. Пр. Гюру Катерина Викьор, представители на Министерството на петрола и енергетиката на Норвегия и офиса на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова лично връчи договорът на Община Бургас за цялостен ремонт на РОЦ-Меден рудник. От името на кмета Димитър Николов, проекта прие зам.-кметът Йорданка Ананиева.

Партньори на Община Бургас по проекта са „Технически Университет – София – Технологии“ ЕООД и фирма „NORSK ENERGI“ – Норвегия.

Дейностите в проекта включват подмяна на съществуваща отоплителна централа с нова, която да работи с дървесни пелети, доставка и монтаж на два броя стоманени водогрейни котли за изгаряне на биомаса, преустройство на сградата с изграждане на склад за дървесни пелети със запас за поне седем дни, гориво-подаващи механизми за транспортиране на пелетите и обучение на персонала за работа с новата система.

Настоящата Районната отоплителна централа в Меден рудник осигурява топлоснабдяването на СОУ „Константин Петканов“, ОУ „Елин Пелин“ и ОДЗ № 1 „Морска звезда“. Съоръжението е старо, амортизирано и няма нищо общо със стандартите за енергийна ефективност.

Отоплителната централа в „Меден рудник“ е от „затворен“ тип,  оборудвана с 3 котела с обща инсталирана топлинна мощност е 6 988 kW.

Използва се скъп невъзобновяем енергоизточник. Старите котли са в лошо състояние, има течове, които въпреки направените многократни ремонти, се появяват отново и отново. Това налага спешна подмяна на старите котли и горелки.

Реконструкцията му ще осигури много по-добро отопление на хиляди ученици, ще спести финансови средства и ще направи по-чист въздуха в комплекса.